dilluns, 9 d’agost del 2010

El joc del Truc

És el joc original. És d'origen àrab (Truk o truch), i alguns lingüistes creuen que és l'origen etimològic de la  paraula truc, degut precisament als ardits que s'empren en aquest joc.

S'utilitza la baralla espanyola i es juga en Balears i València, en zones limítrofes de Conca i Albacete i en pobles, com Loarre i Biscarrués (Osca) (on rep el nom de truc). També en Palacios del Sil (en la zona de l'Alt Sil en Lleó) i a Galícia, en aquest últim cas probablement per influència del retorn d'emigrants del Con Sud americà. Poden jugar quatre, sis o huit persones, encara que la modalitat més estesa és la primera. És un joc per parelles en què les senyes són imprescindibles. Les jugades mantenen els seus noms en valencià. En Balears es juga una modalitat diferent de la valenciana. Les cartes més importants tenen nom específic i senyal propi. En el truc, hi ha dos formes de jugar-se els punts; a l'envit i/o al truc.

A València la varietat més estesa és la que es juga amb 22 cartes i 4 jugadors, l'orde d'importància de la qual per a jugar-se els punts al truc és el següent:

Carta i Senyal
As d'espases (La Major); Alçar les celles
As de bastos (La Cua);  Guinyar ull
Set d'espases(La manilla d'espases); Llengua cap a la dreta
Set d'ors(La manilla d'oros); Llengua cap a l'esquerra
Els 4 tres; Mossegar-te el llavi inferior
Els 2 sets i 6, 5 i 4; No té
33 (envit màxim 7+6); Unflar les galtes
32 (envit màxim 7+5); Unflar la galta dreta
31 (envit màxim 7+4 o 6+5); Unflar la galta esquerre
No tindre cap de les jugades o cartes anteriors; Tancar els dos ulls

Hi ha una llegenda associada que siguen aquestes les cartes que s'empren en el joc del truc, si bé és difícil saber quanta part de veritat pot tindre: Diuen els llibres musulmans, que tenien els musulmans espanyols una baralla sencera. Però en un descuit, la van agafar els xiquets per a jugar a guerres i van retallar les figures, és a dir els reis, cavalls i sotes, designant l'as d'ors com a símbol i el de copes per a premi dels campionats. Clar està van quedar ni més menys que les cartes dalt llistades. Disgustats al veure que no podien fer una partida de brisca, van idear un altre joc i d'allí va nàixer el truc. El fet que a València no s'utilitze el Dos no quadra molt bé amb la llegenda, la veritat...